Életmentő adomány

2020, augusztus 28 - 13:48
Korszerű betegőrző monitort kapott a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéke. A betegek megfigyelését könnyítő berendezést a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány nagykövete, Örvendi Cintia sikeres adománygyűjtő akciója révén vehette át a tanszék vezetője, Kiss Csongor professzor.

A társadalom támogatása nagyon fontos annak érdekében, hogy elősegíthessék a beteg gyermekek gyógyulását – hangzott el az adományátadó eseményen, ahol a régióközpontúnak is számító Debreceni Egyetem Gyermekhematológia és Onkológia Tanszéke félmillió forint értékű EDAN betegőrző monitorral gazdagodott.

A berendezés vérnyomást, pulzust, oxigénszaturációt mér, ezáltal pedig jelentős mértékben megkönnyíti a vérképző problémával született, daganatos beteg gyerekek megfigyelését. Az eszközre olyan nagy szükség van, hogy már az átadást megelőzően beüzemelték, és azóta is használják a tanszéken.

- A kevés oxigén, a daganatos betegség károsítja a vérképzést, a sérült immunitás következtében fertőzés is történhet, ilyenkor hemodinamikai kisiklás következik be: szapora lesz a pulzus, leesik a vérnyomás és eszméletvesztés fordulhat elő. A szükséges oxigénterápia nélkül, a szövődmények miatt visszafordíthatatlanná válik a folyamat. A baj idejekorán történő észlelésében felbecsülhetetlen segítséget jelent ez az eszköz, amiből remélhetőleg a későbbeikben még többet használhatunk majd – hangsúlyozta Kiss Csongor tanszékvezető egyetemi tanár.

A korszerű eszköz Örvendi Cintia jóvoltából jutott el a Debreceni Egyetemre. A Leukémiás Gyerekek Alapítványának nagyköveteként is tevékenykedő modell és rendezvényszervező tavaly év végén a közösségi oldalán indított adománygyűjtő akciót.

- A decemberi jótékonysági felhívásra elsősorban ruhákat, élelmiszereket vártam a felajánlóktól, de sokan inkább anyagi támogatást nyújtottak. Számomra nagyon fontosak a gyerekek, szeretnék minél többet segíteni, ez már a harmadik alkalom, hogy támogathattam a tanszéket – fogalmazott Örvendi Cintia.

A Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszékére évente negyven, daganatos betegséggel küzdő gyermek érkezik, az előző évekről maradt gyerekekkel együtt ez a szám évi 80 beteget jelent. Ezzel együtt összesen 800 fekvő- és 3500 járóbeteg esemény történik évente a tanszéken.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.